top of page
  • Writer's pictureBLDR

Garzon lakás ráncfelvarrása minimális büdzséből

Updated: Dec 28, 2018



ELŐZMÉNYEK


Megrendelőnk közvetlenül a lakásvásárlás után keresett meg minket. A belvárosi 5. emeleti, déli fekvésű lakás jó állapotú volt, a konyhát kivéve. A megrendelői igény ennek megfelelően a garzonlakás felfrissítése és kiadásra való előkészítése volt, természetesen alacsony költségszinten.



A 35 m2-es lipótvárosi lakás belsőépítészeti tervezési és beszerzési feladatait láttuk el. A tervezés és megvalósítás a megrendelő dinamikusságának is köszönhetően 2 hónapot vett igénybe.


ÉPÍTÉSZET


Alaprajz

A megrendelő gyors átalakítást akart, ezért csak minimális alaprajzi átalakításra volt lehetőségünk: a szűk előszobát nyitottuk meg a konyha irányába a válaszfal részleges elbontásával. A beépített szekrény zsúfolt hatást keltett, ezért megszüntettük és nyitott fogasra cseréltük.


Burkolatok

A meglévő burkolatokon a szobában nem változtattunk, a meglévő parketta szerencsére jó állapotban volt, ezért csiszolást-lakkozást és szegélycserét kellett csak eszközölnünk. A hagyományos fa szegély helyett az elegáns 8 cm magas kemény hab szegély mellett döntöttünk, mely szépen keretezi a nagyszobát.

A konyha-előszoba volt a lakás gyenge láncszeme, így ide mindenképpen új burkolatokat kellett választani: a padlóra semleges, a parkettával harmonizáló kerámia burkolat került, míg a munkapult és felső konyhaszekrény közé egyedileg gyártott üvegburkolat került.


Belsőépítészet

A határidő és költségkeret szűkössége miatt kevés eszközzel élhettünk a tervezés során, igyekeztünk azokra az elemekre koncentrálni, amiket műszakilag is mindenképpen érinteni kellett, így azok esztétikai szempontokat is figyelembe vevő átalakításával tudtunk spórolni a megrendelőnek:

  • nyílászárók: az elszíneződött, nehezen záródó nyílászárókat felújítottuk és szürke színt kaptak, ezzel adva nekik karaktert

  • festés: az élénk kék falhoz semleges alapszínt választottunk, a nagy belmagasság pedig lehetővé tette, hogy a fehér mennyezetfestés a falra is „lefusson”, díszléccel lezárva azt, mely szép keretet alkot a magas lábazati szegélyléccel

  • radiátor: a nagyszobában lévő radiátor műszakilag kifogástalan állapotban volt, esztétikailag azonban kihívásokkal küzdött.

Szerencsére a megrendelő nyitott volt bátor javaslatunkra és beleegyezett a türkizkék színbe, ami a falfestéssel rímelve adja meg a szoba alaphangulatát
  • konyhabútor: a szűk és szabálytalan konyha nem hagyott nagy mozgásteret a bútorozásban, célunk az volt, hogy a munkapultra tereljük a figyelmet, aminek egyszerűségét sikerült megtartanunk. A színvilággal a nyílászárókra reagáltunk, egyedüli ellenpont az üvegburkolat.





150 views0 comments

Comments


bottom of page