top of page
  • Writer's pictureBLDR

Belvárosi lakás teljes körű felújítása

Updated: Dec 28, 2018



ELŐZMÉNYEK

Megrendelőnk a lakásnézegetés alatt keresett meg minket, ami lehetővé tette, hogy a kiválasztási folyamatban is segítsük őt. Mindenképpen 3 szobás, vagy 3 szobássá alakítható lakást keresett, polgári hangulattal és sok napfénnyel. A tökéletes jelölt egy 67 m2-es újlipótvárosi lakás volt, melybe azonnal beleszerettünk. Az ingatlan – ahogyan az a képeken is látszódik - felújítandó állapotú volt.






A megrendelői igény egy szellős elrendezésű, skandináv hangulatú, modern, laza lakótér kialakítása volt, a lakás építészeti értékeinek megőrzésével/kiemelésével. A lakás teljes körű projekt menedzsment és tervezési feladatait egy kézben láttuk el: belsőépítészeti koncepció kidolgozása, költségvetés összeállítása, versenyeztetés, kivitelezők szerződtetése, belsőépítészeti elemek kiválasztása és beszerzése, kivitelezés lebonyolítása, költségvetés kezelése, műszaki ellenőrzés. A projekt előkészítése 2 hónap, megvalósítása 3 hónap volt.


ÉPÍTÉSZET


Alaprajz

Az alaprajz és a gépészeti aknák pozíciói lehetővé tették a konyha áthelyezését a nappaliba, így egy 24 m2-es központi tér alakult ki, az eredetileg 2 szoba + konyha elrendezést tehát 3 szobára módosítottuk.

A nappaliból nyíló fürdőszobát egybenyitottuk a kamrával, ezzel egy tágas (7 m2-es), káddal és zuhanyzóval ellátott vizes helyiséget nyertünk. A külön WC helyiséget megtartottuk.

A halószobát (19 m2) egy könnyűszerkezetű gipszkarton pengefallal osztottuk két részre: háló és körbejárható, nyitott gardrób. A régi konyhából vendégszobát alakítottunk ki, az előszoba alaprajzi értelemben érintetlen maradt.

Burkolatok

Az akác és bükkfa parketta bár kissé nyikorgott, jó állapotban volt, ezért megtartását és felújítását javasoltuk: felcsiszoltattuk és a szegélyeket elegáns 8 cm magas fehérre festett keményhabra cseréltük, ami költséghatékony, mégis látványos megoldásnak bizonyult.

A fürdő és WC új beton aljzatot kapott, kent szigeteléssel és kerámia burkolattal. A falra semleges és egyszerű matt fehér csempe került, mivel ez a legnagyobb falfelület és költséghatékony módon kellett megoldani. A „csavart” a burkolatot lezáró tömör tölgyfa profilok adják meg.

A kisszoba eredeti cementlap burkolatát megtartottuk, ez szilárd és jó aljzatot biztosított a laminált parkettának, mely alá XPS hab került. Az enyves falfestéket el kellett távolítani a falakról és mennyezetekről, elnagyolt glettelés után diszperziós falfestést alkalmaztunk, mivel a cél az volt, hogy kicsit „rusztikus” felületet kapjunk.

A konyhában a vakolatot eltávolítottuk, így láthatóvá vált a kisméretű téglából készült szerkezeti fal, amit vízüveggel kezeltünk. Az egyetlen könnyűszerkezetű gipszkarton falra (hálószoba) tapétát terveztünk.

A mennyezetet szintén diszperziós festékkel láttuk el, az előszobában álmennyezet is készült a különleges világításhoz.


Belsőépítészet

Az elrendezés és bútorok kiválasztásánál a fő szempont a költséghatékonyság volt, mivel szűkös költségkeret állt rendelkezésünkre. Ezt azzal oldottuk fel, hogy

minden helyiségnél meghatároztuk a legfontosabb elemet/elemeket és erre szántunk nagyobb összeget:
  1. előszoba: bejárati ajtó csere és világítás (mivel itt csak a bejárati ajtó feletti bevilágító ad természetes fényt)

  2. fürdőszoba: épített zuhanyzó és mosdópult

  3. WC: konzolos WC falba beépített tartállyal

  4. konyha: fehér konyhabútor tömörfa munkapulttal és polcokkal

  5. hálószoba: tapétázott falfelület és gardróbszoba


A tágas előszobába a faparketta védelme érdekében szőnyeget terveztünk. A „házirend” a tulajdonos személyes kedvence, a bicikli pedig jól megbecsült napi használati tárgy. Az előszobafal nyitott és zárt tárolók összessége, nagy részük szó szerint nagymama padlásáról került elő. A használatban lévő kabátok jól megférnek a nyitott vállfás tárolón, ami egyedi lakatosszerkezet feketére festve, réz vállfákkal. A legnagyobb kihívás itt a rossz minőségű vakolat helyreállítása volt.

A nappali nagy átalakításon esett át: átkerült ide a konyha-étkező és megszűnt egy ajtó. Célunk a délnyugati fekvés kihasználása volt, így fehér színnel erősítettünk rá a beáramló fényre: fehér falak és függönyök, fehér konyhabútorral. A kontrasztot a fekete függönykarnis, látszótégla falfelület és tölgyfa felületek (munkapult, konyhapolc, könyvespolcok az ablakfülkékben) adják.

A konyha esetében a legnagyobb dilemma a padlóburkolat volt: a faparketta konyhai használata kiemelt óvatosságot igényel és az egyenetlenség nehezítette a konyhaszekrény beállítását. A háziak szokásait figyelembe véve azonban végül az eredeti parketta megtartása mellett döntöttünk a konyha részen is. A konyha látszótégla fala szerencsére teljesen sértetlen állapotban tárult fel, azonban a többi falon számos festékréteget kellett eltávolítanunk és több glettelés volt szükséges, ami 1 héttel kitolta a határidőt. A konyhabútor típustermék, a lineáris elrendezés helytakarékos és a jövőben bővíthető. A carrarai márvány hatású falburkolat szép kontrasztot ad a tömör tölgyfa pulttal és lebegőpolcokkal. A munkapult megvilágítását süllyesztett LED szalag biztosítja.

Az étkezőasztal egyedi tervezésű darab: tömör fenyő festett vas lábakkal, rejtett rögzítésekkel. A tulajdonos ragaszkodott a meglévő székeihez, így 1-2 darabbal kiegészítettük azokat, folytatva a megkezdett „kollekciót”.

A hálószoba tágas és világos, hátsó fala sötét türkiz színű, ami a fehérre festett tölgy komódokkal melegségérzetet ad. A fehér komód meglévő, felújított darab, ágykeret helyett jó minőségű matracra áldoztunk, amit 4 db raklapra helyeztünk, melyeket csiszoltuk, festettük. Az ágytámla szintén újrahasznosított darab: a megszüntetett fürdőszoba ajtólapját használtuk fel erre a célra.

A gardróbszobával a tulajdonos régi álma valósult meg. A 3,6 méteres belmagasság korlátlan tárolási kapacitást biztosít, a pengefal a szekrényekhez lett méretezve, előre gondoskodtunk a rögzítésekről és csatlakozásokról, az átgondolt részletekkel egyszerű volt a kivitelezés és rendezett az összhatás. A tükör kis eklektikát kölcsönös a térnek, típusa azonos az előszobában láthatóval.

A fürdőszoba és WC esetében a jó funkcionális elrendezés és a jó minőségű berendezések beépítése volt a prioritás a drága burkolatok helyett, a praktikus elrendezés megtalálásáig számos verzió született, míg a véglegest megtaláltuk. A végeredmény az apró részleteknek köszönhetően friss és elegáns lett: a tölgyfa burkolatzáró profil egyedi hatást kölcsönös a térnek és szépen rímel a mosdópult tömör tölgyfából készült felületére (ez azonos a konyhai munkapulttal és polcokkal). A zuhanyzónál nyitott, ajtó nélküli változatot javasoltunk, ami nagyon bevált a felhasználóinak.


ELEKTROMOS


A lakás elektromos hálózata teljesen megújult és bővítettük a kapacitást is. Az elektromos tervezésnél mindig kiemelt figyelmet fordítunk a világítási koncepcióra és a megfelelő szerelvények kiosztására (dugalj, multimédia), hiszen utólag fájdalmas ezeken módosítani. Az internet-, TV- és riasztó kiállásokat szintén előre megterveztük, védőcsöveket kiépítettük, bár tudtuk, egyelőre csak az internet lesz bekötve a lakásba.

A költségek tervezett szinten tartása érdekében úgy döntöttünk, erős világítási koncepcióval ellensúlyozzuk az alacsony keretet: az egész lakásban nincsenek világítási szerelvények: kizárólag kábelek és foglalatok kerültek beépítésre. A LED izzókról azonban nem akartunk lemondani, hiszen ezek bekerülési költsége később megtérül.


GÉPÉSZET

A lakás vízhálózata teljesen új, egyedi vízórát szereltettünk be, a csapok víztakarékosak (beépített perlátorral). A melegvizet gázbojler biztosítja.

A fűtési rendszer vegyes: gázkonvektorok egyedi kéménybekötéssel, illetve elektromos radiátorok. A fűtési rendszer újra lett tervezve (kombikazán radiátorokkal), de megrendelői döntésre a kivitelezést elnapoltuk.


MŰSZAKI ELLENŐRZÉS

A kivitelezés ideje alatt műszaki ellenőrünk napi szinten követte a munkálatokat és ügyelt a megfelelő minőségre és terv szerinti kialakításra.










399 views0 comments

Comments


bottom of page