top of page
  • Writer's pictureBLDR

Airbnb-s apartmanok kialakítása polgári lakásból

Updated: Dec 28, 2018



ELŐZMÉNYEK Megrendelőink a lakásvásárlás folyamatában kerestek meg minket, így részt vettünk a kiválasztott ingatlan koncecpció tervezésében és a büdzsékészítésben is. Szerencsés az ilyen típusú megbízás, mivel ekkor még van lehetőség korrigálni, reális mederben tartani a projektet. A lakás teljesen felújítandó állapotban volt, sok esetben megközelíthetetlenek voltak a helyiségek, falak, strangok. A képek jól bemutatják a kiinduló állapotot. A megrendelő kérése 3 különálló apartman kialakítása volt. A 70 m2-es újlipótvárosi lakás belsőépítészeti tervezési és beszerzési feladatait láttuk el. A tervezés során kiemelt figyelmet kaptak a hosszútávú üzemeltetési szempontok. A tervezés 2,5 hónapot vett igénybe.





ÉPÍTÉSZET


Alaprajz


Előtte:

A lakás alaprajza meglehetősen kötött volt a szerkezeti falak és külső nyílászárók pozíciói miatt, így a 3 apartman helyzete rögtön adta magát, a jó térkapcsolatokat azonban idő volt megtalálni. A legnagyobb kihívás a fürdőszobák és konyhák helyének megtalálása volt, hiszen a lakás egy ejtővezetékkel rendelkezik.

Utána:

Burkolatok

A szobák faparketta burkolatának megőrzése kiemelt szempont volt, egyedül a volt fürdőszoba és konyha területére kellett új burkolatot választani. Mivel ezen a helyen szobát alakítottunk ki, és szerettük volna ide is behozni a természetes fafelületet, fafurnéros szalagparkettára esett a választásunk. (A kivitelezési idő szorítása miatt a faparketta kizárt volt.)

A vizesblokkokba mindenképp világos színvilágot képzeltünk el, a fekete-fehér kombinációval elegáns és friss összhatást értünk el. A fekete mozaik elemeket 30x30 cm-es lapokkal kombináltuk a padlón, a falra 10x20 cm-es metrócsempe került, mivel illeszkedik a hangulathoz és jól le tudtuk követni vele a helyiségek szabálytalan alakját.


Belsőépítészet

A megrendelő határozott elképzelésekkel rendelkezett pár részlettel kapcsolatban (függönyözés, bútorok), azonban szükség volt egy „összetartó erőre”, egy motívumra, ami végig halad az apartmanokon, illetve egy fókuszpontra, ami egyedivé teszi a teret. A motívum a tölgyfa-réz kombinációja lett, mely a konyhán keresztül a fürdőszobáig megtalálható: a konyhabútor, a mosdópult és az étkezőasztal felülete tölgyfa furnér/mintázatú, a fogók, lámpák, akasztók pedig réz színűek. A fókuszpontot az ágy mögötti falposzter adja, mely a lakástól nem messze található Bazilikát ábrázolja. Az épület kiválasztása viszonylag gyorsan ment, teljes volt az egyetértés, az eredeti kézrajz beszerzése megfelelő felbontásban azonban komoly kutatómunkát igényelt.

A fent említett elemek biztosítják a melegséget, egyediséget a terekben, míg a párnák, ülőbútorok, függönyök hozzák be a színeket (türkiz, rózsaszín). Az antik bútorok egy újabb réteggel öltöztetik fel az apartmanokat, melyek nagy része még beszerzés alatt áll. A régi ruhásszekrényt hosszas keresgélés után találtuk, ebben a méretben ugyanis meglehetősen ritkaságnak számít. Végül a pár sarokra lévő antikosnál bukkantunk rá, szerencsére szinte sértetlen állapotban került új tulajdonosához.


ELEKTROMOS

A lakás elektromos hálózata teljesen megújult és bővítettük a kapacitást is. Az elektromos tervezésnél mindig kiemelt figyelmet fordítunk a világítási koncepcióra és a megfelelő szerelvények kiosztására (dugalj, multimédia), hiszen utólag fájdalmas ezeken módosítani. A lámpatestek kiválasztásánál kiemelt szempont volt a könnyű üzemeltethetőség, így mindössze 2 típusból oldottuk meg a világítást: a függeszték és falikar egy család, a vizesblokkban pedig süllyesztett spotlámpa került beépítésre. A konyhai munkapult megvilágítása rejtett LED szalaggal történik.


GÉPÉSZET

A lakás vízhálózata teljesen új, egyedi vízórát szereltettünk be, a csapok víztakarékosak (beépített perlátorral). A melegvizet elektromos bojlerek biztosítják, egyedileg minden fürdőszobában.

A fűtési rendszer vegyes: gázkonvektorok egyedi kéménybekötéssel, elektromos hőtárolós kályha, illetve elektromos radiátorok.














219 views0 comments

Comments


bottom of page